12 Onvergetelijke bekende schilderijen die de kunstwereld hebben veroverd

Inhoudsopgave

Kunst kan een krachtige uitwerking hebben op mensen. Het kan ons inspireren, emotioneren of ons simpelweg vermaken. Het is echter niet voor iedereen weggelegd. Er zijn mensen die kunst gewoon niet interessant vinden. Toch zijn er kunstwerken die vrijwel universeel herkend en gewaardeerd worden: de meest beroemde schilderijen ter wereld.

Deze iconische schilderijen hebben de tand des tijds doorstaan en zijn inmiddels uitgegroeid tot belangrijke symbolen van de menselijke cultuurgeschiedenis. De Mona Lisa van Leonardo da Vinci, De NachtWacht van Rembrandt van Rijn, en De Sterrennacht van Vincent van Gogh zijn slechts enkele voorbeelden van bekende schilderijen die vrijwel overal ter wereld erkend en gewaardeerd worden.

Wat maakt deze schilderijen zo bijzonder en welke verhalen zitten er achter deze indrukwekkende kunstwerken? In dit artikel nemen we u mee op een reis langs de meest beroemde schilderijen ter wereld. We vertellen u over hun geschiedenis, betekenis en waarom ze zo’n blijvende impact hebben gehad op de kunstwereld en de menselijke cultuur.

Tip: Wil jij ook een kunstwerk maken maar heb je de ervaring nog niet om dit uit de losse pols te doen? Start met schilderen op nummer! Met ons oude meesters assortiment vind je de meest bekende schilderijen van Van Gogh, Vermeer, Monet en nog veel meer oude meesters!

De twaalf meest beroemde schilderijen ter wereld

Over de hele wereld zijn er duizenden beroemde schilderijen en kunstwerken te vinden, tentoongesteld in enkele van de meest gerenommeerde musea ter wereld. Van impressionistische meesterwerken tot abstracte kunst, er is voor ieder wat wils.

In dit artikel zullen we twaalf van de meest indrukwekkende schilderijen bespreken die ooit zijn gemaakt. Deze werken zijn zo beroemd en iconisch dat ze niet alleen kunstliefhebbers aantrekken, maar ook mensen die zich minder met kunst bezighouden. De schoonheid en de kracht van deze schilderijen zijn zo universeel erkend dat ze een blijvende impact hebben gehad op de menselijke cultuurgeschiedenis.

Of je nu een gepassioneerde kunstliefhebber bent of gewoon nieuwsgierig bent naar deze meesterwerken, we nodigen je uit om met ons mee te gaan op deze reis langs de elf beroemdste schilderijen ter wereld.

1. Mona Lisa

Kunstenaar: Leonardo da Vinci
Geschatte datum: 1893
Waar te zien: Louvre Museum (Parijs)

Het zal niemand verbazen dat het meest bekende schilderij ter wereld dat van de raadselachtige vrouw met de geheimzinnige glimlach is. Toch is dit één van de weinige dingen die we met zekerheid kunnen zeggen over dit kunstwerk.

De afgebeelde persoon in het schilderij wordt vermoedelijk Lisa Gherardini genoemd, de vrouw van de Florentijnse koopman Francesco del Giocondo, hoewel deskundigen hier niet zeker van zijn. Het schilderij vertegenwoordigde een innovatie in de kunst, omdat het het vroegst bekende Italiaanse portret is dat zich zo dicht op de geportretteerde persoon richt in een half-lengte portret, aldus het Louvre waar het schilderij voor het eerst werd tentoongesteld in 1804.

Er zijn verschillende theorieën over wie de vrouw op het schilderij is en wat haar mysterieuze glimlach betekent. Sommigen geloven dat ze Lisa Gherardini, de vrouw van Francesco del Giocondo is, terwijl anderen beweren dat het een zelfportret van Da Vinci is. De glimlach van de Mona Lisa is ook het onderwerp geweest van veel discussie en interpretatie, met sommigen die beweren dat het een mysterieus en verleidelijk geheim verbergt, terwijl anderen zeggen dat het gewoon een vriendelijke glimlach is.

Wist je dat? Volgens historici was de “Mona Lisa” voor de 20e eeuw relatief onbekend buiten de kunstwereld. Echter, in 1911 heeft een voormalig werknemer van het Louvre het schilderij gestolen en twee jaar lang verborgen gehouden. Deze diefstal heeft bijgedragen aan de plaats die het schilderij sindsdien in de populaire cultuur heeft gekregen en heeft miljoenen mensen blootgesteld aan de Renaissance-kunst.

2. Het laatste avondmaal

Kunstenaar: Leonardo da Vinci
Geschatte datum: 1495-1498
Waar te zien: Santa Maria delle Grazie (Milaan, Italië)

Leonardo da Vinci, ook wel bekend als de “Renaissance Man”, is de enige kunstenaar die tweemaal voorkomt op deze lijst.

“Het Laatste Avondmaal” is gemaakt in een tijd waarin religieuze afbeeldingen een belangrijk artistiek thema waren, en het schilderij toont de laatste keer dat Jezus brood brak met zijn discipelen voordat hij gekruisigd werd. 

Het schilderij is geschilderd met olieverf op een gipsachtige ondergrond en is 4,6 meter hoog en 8,8 meter breed. Het schilderij werd tussen 1495 en 1498 geschilderd en is een van de meest beroemde werken van de Italiaanse Renaissance.

Wat het schilderij uniek maakt, is de manier waarop Da Vinci erin slaagde om de emoties en persoonlijkheden van de twaalf apostelen op zo’n levensechte manier uit te drukken. Het werk is ook bekend om de vele interpretaties die eraan zijn gegeven. Sommigen geloven bijvoorbeeld dat het brood en de wijn die op de tafel staan, een verwijzing zijn naar het lichaam en bloed van Christus, terwijl anderen denken dat het schilderij de verschillende reacties van de apostelen op de aankondiging van Jezus’ verraad en kruisiging weergeeft.

Het Laatste Avondmaal is een belangrijk kunstwerk en heeft kunstenaars en kunstliefhebbers over de hele wereld geïnspireerd. Het werk blijft een van de meest bekende en bewonderde kunstwerken van de wereld.

Wist je dat? Het fresco heeft twee bedreigingen in oorlogstijd overleefd – de troepen van Napoleon gebruikten de muur van de refter waarop het fresco was geschilderd als oefendoel. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het fresco ook enkele jaren blootgesteld aan de lucht, nadat bombardementen het dak van het Dominicaanse klooster van Santa Maria delle Grazie in Milaan hadden verwoest.

Fresco: Een fresco is een schildertechniek die al eeuwenlang wordt gebruikt. Bij het maken van een fresco wordt een afbeelding rechtstreeks op een muur geschilderd met behulp van water en pigmenten die in nat pleisterwerk worden gemengd.

De sterrennacht van Gogh

3. De Sterrennacht

Kunstenaar: Vincent van Gogh
Geschatte datum: 1889
Waar te zien: Museum of Modern Art (New York City)

“De Sterrennacht” is een van de meest bekende en gewaardeerde schilderijen van Vincent van Gogh. Het is geschilderd in juni 1889, terwijl hij verbleef in de inrichting van Saint-Paul-de-Mausole in Saint-Rémy-de-Provence, Frankrijk.

Het schilderij toont een serene nachtelijke hemel boven een dorp, waarbij een met cipressen omzoomde weg leidt naar de bergen in de verte. De lucht is donkerblauw en bezaaid met felle gele sterren en een maan die als een halve cirkel straalt. Het werk bevat ook een grote, draaiende werveling van lichtere kleuren, die soms is geïnterpreteerd als een representatie van de kracht van de natuur of van Van Goghs eigen innerlijke worstelingen.

Een ander opvallend kenmerk van het schilderij is de bijzondere stijl van Van Gogh, die bekend staat om zijn expressieve en intense gebruik van kleur. Hij gebruikte een techniek genaamd impasto, waarbij de verf dik wordt aangebracht en textuur geeft aan het oppervlak van het schilderij. Dit maakt het werk nog levendiger en dramatischer.

“De Sterrennacht” is sinds de voltooiing een iconisch werk van de kunstgeschiedenis geworden en heeft vele interpretaties gekregen. Het is een meesterwerk van Van Gogh en toont zijn innovatieve en experimentele aanpak van kunst, waarmee hij de grenzen van de traditionele kunst durfde te doorbreken.

Wist je dat? Wist je dat Van Gogh’s “De Sterrennacht” is geschilderd tijdens de dag, maar dat het beeld dat het schilderij oproept is gebaseerd op zijn herinneringen aan de nachtelijke hemel? Van Gogh heeft er bewust voor gekozen om de sterren en de maan feller en groter weer te geven dan ze in werkelijkheid zijn om de mystieke sfeer van een sterrennacht vast te leggen.

De Schreeuw - Edvard Munch (1893)

4. De Schreeuw

Kunstenaar: Edvard Munch
Geschatte datum: 1893
Waar te zien: Nationaal museum (Oslo, Noorwegen) en Munch Museum (Oslo Noorwegen in mei 2023)

“De Schreeuw” is eigenlijk geen enkel kunstwerk, maar een verzameling van verschillende werken van Edvard Munch. Volgens een blog van het British Museum zijn er twee schilderijen, twee pastels en een onbekend aantal afdrukken van het werk. De schilderijen bevinden zich in het Nationaal Museum en het Munch Museum, en in 2012 werd een van de pastels geveild voor bijna $120 miljoen.

Net zoals bij de “Mona Lisa”, hebben gewaagde diefstallen van de twee schilderversies van “De Schreeuw” (in 1994 en 2004) geholpen om de bekendheid van de kunstwerken te vergroten. Beide schilderijen werden later teruggevonden.

Wist je dat? Het is interessant om te weten dat het androgyne figuur in de voorgrond van het schilderij in Art Nouveau-stijl niet de schreeuw produceert, maar in plaats daarvan probeert om een doordringende kreet vanuit de natuur te blokkeren. Het werk werd geïnspireerd door een daadwerkelijke ervaring van Munch, toen hij een wandeling maakte in Oslo tijdens een zonsondergang en overweldigd werd door een dramatische rode kleur die zijn zintuigen prikkelde.

GUERNICA - Pablo Picasso

5. Guernica

Kunstenaar: Pablo Picasso
Geschatte datum: 1937
Waar te zien: Museo Reina Sofía (Madrid)

Dit schilderij is het meest recente werk op deze lijst en het beeldt de Duitse luchtbombardementen op de stad Guernica in de Baskische regio tijdens de Spaanse Burgeroorlog uit. De kenmerkende Picasso-stijl van het werk, in combinatie met de onbevreesde weergave van de gruwelen van de oorlog, hebben dit schilderij tot een belangrijk onderdeel van de 20e-eeuwse cultuur en geschiedenis gemaakt.

Het schilderij bevat verschillende symbolische elementen, waaronder een kubistische paard- en stierenfiguur die lijden en chaos vertegenwoordigen. Het beeldt ook mensen uit die lijden en sterven, waaronder een vrouw die haar dode kind vasthoudt en een man die zijn handen ten hemel heft in wanhoop.

“Guernica” is uitgegroeid tot een symbool van de gruwelen van de oorlog en een icoon van 20e-eeuwse kunst. Het schilderij is te bezichtigen in het Reina Sofia Museum in Madrid en trekt jaarlijks duizenden bezoekers van over de hele wereld.

Wist je dat? de “Guernica” is tijdens de Tweede Wereldoorlog naar het Metropolitan Museum of Modern Art in New York verplaatst om het veilig te houden. Picasso verzocht dat het schilderij daar zou blijven totdat de democratie in Spanje was teruggekeerd. Uiteindelijk keerde het werk in 1981 terug naar Madrid, zes jaar na het overlijden van de langdurige Spaanse dictator Generaal Francisco Franco.

De kus - Gustav Klimt

6. De Kus

Kunstenaar: Gustav Klimt
Geschatte datum: 1907 – 1908
Waar te zien: Upper Belvedere museum (Vienna, Austria)

Op nummer 6 van de lijst staat Gustav Klimts geliefde “De Kus”, wat een studie in liefde is in tegenstelling tot het vorige werk een studie in haat was.

Dit werk, uit Klimts “Gouden Periode”, vertoont Byzantijnse artistieke invloeden in de zeer decoratieve gewaden die door het levensgrote, gepassioneerde paar worden gedragen. Het Upper Belvedere stelt dat Klimt met “De Kus” een “algemene allegorische verklaring maakt over liefde als kern van het menselijk bestaan”. Gezien de magnetische aantrekkingskracht van het werk lijkt het erop dat mensen het hiermee eens zijn.

Het schilderij wordt vaak beschouwd als een van Klimts meest herkenbare werken en heeft een belangrijke plaats in de kunstgeschiedenis. Het bevat elementen van zowel het symbolisme als het expressionisme, en combineert traditionele thema’s uit de kunstgeschiedenis met moderne stijlen.

Sinds de voltooiing van het schilderij heeft het talloze mensen geïnspireerd en geboeid en is het uitgegroeid tot een van de meest geliefde en gevierde werken in de moderne kunstgeschiedenis. Het schilderij is momenteel te bezichtigen in het Oostenrijkse museum Belvedere in Wenen.

Wist je dat? Hoewel “De Kus” niet te koop is, worden andere kunstwerken van Klimt voor exorbitante bedragen verhandeld. In 2016 verkocht Oprah Winfrey het schilderij “Portret van Adele Bloch-Bauer II” uit 1907 voor $150 miljoen, wat haar een winst opleverde van $60 miljoen.

De schepping van Adam - Michelangelo

7. De schepping van Adam

Kunstenaar: Michelangelo
Geschatte datum: 1508 – 1512
Waar te zien: Sixtijnse Kapel (Vaticaan stad)

Michelangelo’s meest beroemde werk bevindt zich in de Sixtijnse Kapel en is een afbeelding van God en Adam met uitgestrekte armen die elkaar bijna raken. Deze afbeelding is een van de meest gereproduceerde in de geschiedenis. Michelangelo’s beeldhouwwerk “David” is ook wereldberoemd en je kunt het zien in de Galleria dell’Accademia in Florence. De gespierde vorm van Adam op het schilderij geeft een hint van Michelangelo’s talent als beeldhouwer.

Het schilderij toont God die met uitgestrekte arm Adam bijna aanraakt en symboliseert de creatie van de mensheid door God. Het werk wordt beschouwd als een van de grootste kunstwerken aller tijden vanwege de genialiteit van Michelangelo’s ontwerp en de technische vaardigheden die hij gebruikte bij het schilderen van dit monumentale fresco.

Naast de artistieke waarde is het schilderij ook vanuit religieus oogpunt van groot belang. Het wordt vaak gebruikt om de relatie tussen God en de mens te illustreren en dient als een krachtig symbool van het christelijk geloof.

Het schilderij is een populaire toeristische attractie en trekt jaarlijks duizenden bezoekers naar de Sixtijnse Kapel om het te bekijken.

Wist je dat? Het plafond van de Sixtijnse Kapel was door de eeuwen heen verduisterd door verschillende factoren, waaronder kaarsenrook. Na een uitgebreide reiniging die eindigde in 1989, waren mensen verbaasd om de heldere en levendige kleuren te zien die Michelangelo oorspronkelijk had gebruikt in zijn werk.

meisje met de parel - johannes vermeer

8. Meisje met de parel

Kunstenaar: Johannes Vermeer
Geschatte datum: 1665
Waar te zien: Mauritshuis (Den Haag)

“Het meisje met de parel” wordt vaak vergeleken met de “Mona Lisa”, maar technisch gezien is het niet eens een portret, maar een “tronie”. “Meisje met de parel” is een schilderij van de Nederlandse schilder Johannes Vermeer en wordt beschouwd als een van zijn meesterwerken. Het is geschilderd in olieverf op paneel en toont een jong meisje in een oosterse tulband met een grote pareloorbel. De mysterieuze en intrigerende blik van het meisje is wat het schilderij zo beroemd maakt.

Het schilderij is gemaakt in de barokke stijl en is gemaakt rond 1665. Het is opmerkelijk vanwege het gebruik van licht en schaduw, waardoor het schilderij een driedimensionaal effect heeft. Vermeer staat bekend om zijn beheersing van licht en kleur, en dit schilderij is daar een goed voorbeeld van.

“Meisje met de parel” is eigendom van het Mauritshuis museum in Den Haag en wordt beschouwd als een nationale schat van Nederland. Het is een van de meest populaire en beroemde schilderijen ter wereld en trekt jaarlijks duizenden bezoekers naar het museum. Het schilderij is ook opgenomen in verschillende films en boeken en heeft zo een iconische status verworven.

Wist je dat? Tijdens de renovatie van het Mauritshuis van 2012 tot 2014 ging “Het meisje met de parel” op tournee in de Verenigde Staten, Italië en Japan. Het trok grote menigten en versterkte zo nog meer de status als een van de meest beroemde kunstwerken ter wereld.

DE GEBOORTE VAN VENUS - SANDRO BOTTICELLI

9. De geboorte van Venus

Kunstenaar: Sandro Botticelli
Geschatte datum: 1485
Waar te zien: Le Gallerie Degli Uffizi (Florence, Italië)

“De geboorte van Venus” is het oudste schilderij in de top 10 en wordt beschouwd als een van de meest sensuele kunstwerken met als concurrent “De Kus”. Het is hoogstwaarschijnlijk geschilderd in opdracht voor een lid van de rijke en kunstliefhebbende Medici-familie, die lange tijd Florence en naburige gebieden regeerde.

“De geboorte van Venus” is een schilderij van de Italiaanse kunstenaar Sandro Botticelli, gemaakt rond 1484-1486. Het toont de godin Venus, de godin van de liefde, die naakt uit een schelp stapt en wordt omringd door mythologische figuren.

Het schilderij is gemaakt in de vroege renaissancestijl en is een van de bekendste werken van Botticelli. Het schilderij is opmerkelijk vanwege de naakte Venus, die ongebruikelijk was voor die tijd. Het schilderij is ook bekend vanwege de sierlijke, zwevende figuren en de levendige kleuren.

Het schilderij is eigendom van de Uffizi Gallery in Florence, Italië, en is een van de belangrijkste werken in hun collectie. Het wordt beschouwd als een hoogtepunt van de vroege renaissancekunst en is een van de meest beroemde schilderijen ter wereld. Het schilderij is vaak gereproduceerd en is opgenomen in verschillende films, boeken en andere media. Het blijft een belangrijk voorbeeld van de renaissancekunst en een meesterwerk van Botticelli.

Met “De geboorte van Venus” heeft Botticelli de klassieke Griekse cultuur opnieuw tot leven gebracht en gecombineerd met de stijl van de vroege renaissance. Het resultaat is een onvergetelijk schilderij van de Godin van de Liefde die uit een grote schelp tevoorschijn komt.

Wist je dat? In “Venus” van Botticelli zijn twee belangrijke afwijkingen te zien van de meeste werken van zijn tijdgenoten. Ten eerste gebruikte hij canvas in plaats van hout, wat destijds populairder was. Ten tweede was naaktheid in die tijd zeldzaam, wat het gedurfd maakte dat Venus volledig bloot was, afgezien van haar lange haar en een hand die nauwelijks haar meest intieme delen bedekte.

De Nachtwacht - Rembrant van Rijn

10. De Nachtwacht

Kunstenaar: Rembrandt van Rijn
Geschatte datum: 1639 – 1642
Waar te zien: Rijksmuseum (Amsterdam)

“De Nachtwacht” is een schilderij van de Nederlandse kunstenaar Rembrandt van Rijn. Het schilderij is ook bekend als “De compagnie van kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburch”, en is geschilderd tussen 1639 en 1642.

Het schilderij toont een groep van 18 schutters, aangevoerd door kapitein Frans Banning Cocq en luitenant Willem van Ruytenburch, die zich voorbereiden om uit te marcheren. Het schilderij is opmerkelijk vanwege het gebruik van licht en schaduw om diepte en beweging te creëren. Rembrandt schilderde ook het schilderij met een ongebruikelijk schuin perspectief, wat de dramatische uitstraling van het schilderij versterkt.

Het schilderij is momenteel te zien in het Rijksmuseum in Amsterdam en is een van de belangrijkste werken in hun collectie. Het schilderij is een hoogtepunt van de Nederlandse schilderkunst uit de Gouden Eeuw en wordt beschouwd als een meesterwerk van Rembrandt. “De Nachtwacht” is een van de meest beroemde schilderijen ter wereld en trekt jaarlijks duizenden bezoekers naar het museum.

Wist je dat? “De Nachtwacht” is dat het schilderij eigenlijk groter was dan wat het nu lijkt. In de 18e eeuw werd het schilderij ingekort vanaf de bovenkant en de zijkanten, omdat het niet meer in de oorspronkelijke locatie in het stadhuis van Amsterdam paste. Hierdoor zijn sommige figuren aan de bovenkant van het schilderij verdwenen en lijkt het alsof sommige figuren dicht op elkaar gepakt zijn, terwijl ze oorspronkelijk meer ruimte hadden.

De waterlelies Claude monet 1899 - 1926

11. De Waterlelies

Kunstenaar: Claude Monet
Geschatte datum: 1899 – 1926
Waar te zien: Musée de l’Orangerie (Parijs)

“Waterlelies” is een serie schilderijen van de Franse impressionistische schilder Claude Monet. De serie bestaat uit ongeveer 250 olieverfschilderijen, die allemaal zijn geschilderd in de laatste dertig jaar van Monets leven. De schilderijen tonen de waterlelies in de vijver van Monets tuin in Giverny, Normandië.

Monet begon met het schilderen van de waterlelies in 1899 en werkte aan de serie tot aan zijn dood in 1926. De schilderijen variëren in grootte en zijn bedoeld om als een reeks te worden bekeken, waarbij elk schilderij een andere compositie en kleurenschema heeft.

De waterlelieserie is een van de bekendste en meest geliefde werken van Monet en wordt beschouwd als een hoogtepunt van het impressionisme. De schilderijen zijn opmerkelijk vanwege hun heldere kleuren, lichteffecten en de manier waarop Monet de reflecties van de waterlelies in het water weergaf. De schilderijen zijn te zien in musea over de hele wereld, waaronder het Musée de l’Orangerie in Parijs en het Museum of Modern Art in New York.

Wist je dat? Claude Monet de schilderijen niet maakte in de open lucht, zoals de meeste impressionistische schilders van zijn tijd, maar in zijn eigen tuin. Monet liet een vijver graven in zijn tuin in Giverny en zorgde voor een watertoevoer van een nabijgelegen rivier, zodat hij zijn beroemde waterlelies kon kweken en schilderen op zijn eigen terrein. Hij gebruikte het licht van de zon en het weer om de verschillende kleuren van de waterlelies te zien en vast te leggen, en hij werkte aan de serie schilderijen in zijn eigen atelier.

DE VOLHARDING DER HERINNERING - SALVADOR DALÍ (1931)

12. De Volharding der Herinnering 

Kunstenaar: Salvador Dalí
Geschatte datum: 1931
Waar te zien: Museum of Modern Art (New York City)

“De volharding der herinnering” is een van de beroemdste schilderijen van Salvador Dalí. Het schilderij is gemaakt in 1931 en toont een surrealistisch landschap met vervormde klokken die lijken te smelten in een droomachtige omgeving. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste werken van het surrealisme en is een van de meest herkenbare schilderijen ter wereld.

Het schilderij is gemaakt met olieverf op doek en meet 24 x 33 cm. Het toont een rotsachtig landschap met een aantal bomen en vervormde klokken die eruit zien alsof ze aan het smelten zijn. Een van de klokken hangt over de rand van een tafel, terwijl andere in de bomen hangen of verspreid over de grond liggen. Een aantal insecten, waaronder mieren, zijn ook te zien op het schilderij.

Het schilderij is bekend om zijn surrealistische stijl en zijn unieke weergave van tijd. Het wordt vaak geïnterpreteerd als een commentaar op de relativiteit van tijd en de vergankelijkheid van het leven. Het schilderij is te zien in het Museum of Modern Art in New York City en trekt jaarlijks duizenden bezoekers.

Wist je dat? Salvador Dalí zei dat het idee voor het schilderij in een droom tot hem was gekomen. Hij zou in slaap zijn gevallen met een stukje Camembert-kaas in zijn hand en in zijn droom zou hij hebben gezien hoe het landschap op het schilderij eruitzag, inclusief de vervormde klokken die leken te smelten in de hitte. Toen hij wakker werd, schilderde hij het schilderij terwijl hij zijn droom nog vers in zijn geheugen had. Dit maakt het schilderij nog interessanter, omdat het lijkt alsof het een inkijkje geeft in Dalí’s onbewuste geest.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *