Beginners in tekenen en schilderen zoeken vaak naar hulp om hun nieuwe hobby succesvol te starten. Regelmatige oefening is belangrijk om een nieuwe vaardigheid onder de knie te krijgen. Op deze pagina bieden wij gericht advies om te beginnen met tekenen en schilderen.
Advies: Investeer in een schilderen op nummer set om direct aan de slag te gaan met schilderen.
1. Motieven voor beginners
Het kiezen van het juiste motief om te tekenen is een uitdaging voor beginners. Eenvoudige vormen zonder veel details zijn het makkelijkst om te tekenen. Dit kunnen bijvoorbeeld een bal, appel, meloen, banaan, TV, lamp of een simpel huis zijn. Probeer niet tegelijk met veel verschillende motieven te beginnen, want dit kan overweldigend zijn. Begin met één stuk fruit te tekenen in plaats van de hele fruitmand.
2. Heb plezier!
Het is belangrijk om te genieten van het proces van tekenen. Als je jezelf dwingt om te tekenen en het niet leuk vindt, is het beter om te stoppen. Als je niet creatief ingesteld bent en niet van tekenen houdt, vraag jezelf dan af waarom je het wilt leren. Als het stressvolle leven het plezier uit het oefenen haalt, dan moet je jezelf niet dwingen om door te gaan. Tekenen moet een hobby zijn die je genot, plezier en ontspanning biedt.
3. Begin ‘gewoon’
Veel beginnende kunstenaars zijn overweldigd bij het idee om te starten. Ze denken dat ze niet goed genoeg zijn en hebben angst om te beginnen. Maar elke reis start met de eerste stap, dus begin met vertrouwen. Het is niet belangrijk wat het eindresultaat is in het begin, oefening is de sleutel tot verbetering.
Door regelmatig te oefenen met een hobby, zul je op den duur de techniek onder de knie krijgen, ook met tekenen. Net als bij sport is het belangrijk om uitdagingen aan te gaan en specifiek te oefenen op de aspecten waarin je nog niet goed bent.
4. Welke materialen moet ik hebben?
Als je net begint met tekenen, dan is het waarschijnlijk dat je je afvraagt welke materialen je nodig hebt. Je vraagt je af of een simpele balpen en een kladblokje voldoende zijn of dat je speciaal materiaal moet aanschaffen zoals een kunstenaarspotlood en schetspapier van een bekend merk.
Als je wilt uitzoeken of tekenen bij jou past, dan kun je gerust beginnen met een simpele balpen en een kladblokje die je al in huis hebt. Dit is een prima manier om te ontdekken of tekenen iets voor jou is en of je deze hobby wilt blijven beoefenen. Maar als je vastbesloten bent en zeker weet dat je meer en serieuzere tekeningen wilt maken, dan is het verstandig om specifiekere tekenmaterialen aan te schaffen.
Je hoeft echter niet de duurste merken aan te schaffen en te zorgen dat je altijd het allerbeste kwaliteit materiaal hebt. Zelfs goedkope merken en tekenmaterialen uit de action kunnen voor prima resultaten zorgen. Belangrijker dan het materiaal is de vaardigheid van de tekenaar. Het is niet het materiaal wat een tekening tot een kunstwerk maakt, maar de kwaliteit van de lijnen en verhoudingen die door de tekenaar zijn aangebracht.
Het is verleidelijk om te denken dat je veel geld bespaart door te kiezen voor goedkopere materialen, maar dit is niet altijd waar. Vaak geldt bij tekenen en schilderen, net als bij andere dingen, dat goedkoop duurkoop is. Materialen van lage kwaliteit kunnen er voor zorgen dat je plezier in het tekenen snel verdwijnt, omdat ze bijvoorbeeld snel uitgeven of niet goed in gebruik zijn.
Daarom is het belangrijk om goed te investeren in het tekenpapier. Printerpapier of college-notitieboekjes zijn niet geschikt voor tekenen en schilderen. In plaats daarvan kun je bijvoorbeeld naar de plaatselijke action gaan en voor nog geen €5 een stapel schets- of tekenpapier aanschaffen. Dit soort papier is speciaal ontworpen om het tekenproces te verbeteren en te zorgen voor een ander soort schildergevoel dan je met normaal papier krijgt.
Of je nou kiest voor een balpen of een potlood. De keuze van het materiaal is afhankelijk van iedere tekenaar en het uiteindelijke doel. Ieder tekengerei heeft zijn eigen voor en nadelen.
5. Talent
Er zijn mensen die natuurlijk talent hebben voor bepaalde activiteiten, waaronder tekenen, maar dat is geen vereiste om het te leren. Als je je ongetalenteerd voelt, is de aanbeveling om door te oefenen en je zult zien dat je het uiteindelijk onder de knie krijgt.
6. Wees realistisch
Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en niet te hard voor jezelf te zijn. Je moet beseffen dat het tijd kost om een professionele kunstenaar te worden en je moet je fouten omarmen als onderdeel van het leerproces. Herinner jezelf er steeds aan dat vallen en opstaan deel uitmaakt van het leerproces en het zal uiteindelijk bijdragen aan je verbetering.
7. De leercurve van tekenen
Het is veel voorkomen dat beginnende tekenaars de neiging hebben om direct te willen leren hoe ze de meest realistische resultaten kunnen bereiken door de details en schakeringen van nieuwe tekeningen te leren. Dit is echter vaak ten koste van de basisprincipes van tekenen, zoals perspectief, zuivere contouren, compositie, licht, schaduw en toon. Hierdoor kan de tekening al snel lelijk en onrealistisch ogen.
Om dit te voorkomen, raden wij aan om een stapsgewijze verhoging van de moeilijkheidsgraad toe te passen. Hierdoor kan je een geleidelijke verbetering van jouw tekenvaardigheden bereiken. Je kunt bijvoorbeeld starten met het tekenen van enkel de ogen, neus, mond of oren van een gezicht. Wanneer je hiermee vertrouwd bent, kun je de vorm van het hoofd en de plaatsing van deze gezichtsdelen op papier toevoegen. Hierna kun je oefenen met het tekenen van kapsels en tenslotte kun je schaduwen toevoegen.
Met deze aanpak voorkom je dat je teveel hooi op jouw vork neemt en voel je je snel zekerder in jouw tekenvaardigheden. Bovendien maakt dit het leren van tekenen ook nog eens leuker, doordat je steeds verder kunt gaan en verder kunt verfijnen.
8. Kunstenaars oog
Als je tekenen wilt leren, is het van groot belang om een oog voor detail te ontwikkelen. Dit helpt je om meer aspecten in jouw omgeving op te merken, die je in jouw tekeningen kan verwerken om deze realistischer te maken. Een stuk fruit als een banaan lijkt misschien simpel, maar als je goed kijkt, zie je veel meer dan alleen een stuk fruit.
De banaan is bijvoorbeeld niet in een perfecte ovale vorm, maar heeft een duidelijke verandering van vorm richting het einde. Ook is de banaan niet één solid kleur geel, maar heeft verschillende zwarte, bruine, oranje tinten, en verandert de kleur van licht geel naar donker geel door de verschillende lichtinval.
Om de banaan realistischer te tekenen, is het ook belangrijk om te letten op het centrum van de banaan en te zorgen dat de lijntjes niet perfect recht zijn, maar in verschillende richtingen buigen en niet even dik zijn op elk punt. Verder is het centrum niet één witte stip, maar heeft het verschillende tinten geel.
Tot slot is de schaduw een cruciaal onderdeel voor het realistische effect, met een slagschaduw onder de banaan en een schaduw langs de stil. Door op alle bovenstaande aspecten te letten, zul je een realistischere banaan kunnen tekenen, en zul je de basisprincipes voor tekenen verbeteren.
9. Te dikke lijnen
Als beginner is het vaak de neiging om de contouren van een tekening opvallend en dik aan te brengen, dit kan worden verholpen door regelmatig oefeningen te doen die gericht zijn op het verbeteren van de lijnvoering. Het belangrijkste hierbij is om de lijnen losjes en subtiel aan te brengen en stapsgewijs meer druk toe te voegen. Dit maakt de tekening natuurlijker en realistischer. Een uitgebreide handleiding die zowel losmaakoefeningen als basisprincipes beschrijft, kan worden gevonden door op de link te klikken in het tweede alinea.
Wij raden je aan deze handleiding door te lezen om verder te werken aan het verbeteren van je tekenvaardigheden en om ervoor te zorgen dat je het juiste grip hebt op het tekengereedschap, zoals we beschrijven in tip 11.
10. Voeg meer contrast toe
Als beginner kan het soms lastig zijn om schaduwen op een realistische manier toe te voegen aan jouw tekeningen. Vaak worden schaduwen als egaal grijs of zwart weergegeven, wat resulteert in een gebrek aan contrast. Echter, door het toepassen van verschillende niveaus van schaduw kun je zorgen voor een versterking van het contrast. Hierdoor kun je jouw tekeningen realistischer maken en de schaduwen duidelijk uitbeelden, variërend van subtiele lichtere tinten tot aan donkerder schaduwen. Vrijwel iedere tekenaar raadt je aan om dit aspect van de tekentechniek verder uit te werken en te verfijnen, om zo tot indrukwekkende resultaten te komen.
11. Voorkom hand- en pols pijn tijdens het tekenen
Als tekenaar wil je comfortabel blijven tijdens het uitoefenen van jouw creatieve hobby. Echter, door de vingers te dicht bij het papier te houden, kan dit leiden tot overmatige druk op het tekengerei en ongemak in handen en polsen.
Om te zorgen dat je handen ontspannen blijven tijdens het tekenen, is het belangrijk om het tekengerei op een goede hoogte vast te houden. Het ideale is om het tekengerei losjes in de hand te houden, waarbij de hele lengte van het tekengerei wordt omslagen door de hand. De duim en wijsvinger moeten niet op dezelfde hoogte worden gehouden, maar moeten een beetje van elkaar verschillen. Voor meer precisie kan de duim en wijsvinger nog verder naar elkaar toe worden gebracht.
Om het uitsmeren van de tekening te voorkomen, adviseren wij om een stuk papier te plaatsen onder jouw tekening, wat vaak wordt gedaan is een speciale tekenhandschoen dragen. Zo voorkom je dit soort foutjes die jouw tekening kunnen beïnvloeden.
12. Stop met gummen en omarm je fouten
Als tekenaar of schilder heb je misschien de neiging om te gummen als je resultaat niet is zoals je had gepland. In plaats van te gummen, is het beter om de fouten te accepteren en de lijnen te laten staan, vooral als je huidige vaardigheden niet op peil zijn om ze te verbeteren. Dit is een manier om te groeien en beter te worden in je vak.
Het gummen van tekeningen wordt een probleem als je te hard of te zacht hebt geschetst. Starters gebruiken vaak potloden van sterkte HB, wat een gemiddelde hardheid heeft en afhankelijk van het merk zacht en donker is. Voor schetsen wordt het gebruik van potloden van sterkte F of hardheidsgraden H, zoals H, H2 of H3, aangeraden, maar ga niet hoger dan H4.
Een andere reden om te stoppen met gummen is omdat het nadelige gevolgen kan hebben voor de kwaliteit van het papier en de lijnen. Als je te hard drukt of een te zacht potlood gebruikt, kan het resulteren in beschadiging van het papier. Voor de beste resultaten is het aan te raden om tekenpotloden van sterkte F of H (afhankelijk van de hardheidsgraad) te gebruiken. Bovendien is het belangrijk om het juiste type papier te gebruiken, zoals tekenpapier dat dikker is dan standaard printerpapier. Als je het ultieme schildergevoel wilt ervaren, is het aan te raden om robuust papier te gebruiken, hoewel het duurder is dan standaard papier.
13. Vergelijk jezelf niet
Besef dat het vergelijken van jezelf met anderen niet nuttig is. Een mentor in de tekenwereld kan een goede bron van inspiratie en kennis zijn, daarom wordt het aanbevolen om te kijken naar kunstenaars die je bewondert en waarvan je iets kunt leren. Houd in gedachten dat geen enkele bekende kunstenaar plots een supertalent werd. Ze hebben jarenlang hard gewerkt aan het verbeteren van hun technieken en stijl. Probeer daarom iets van je rolmodellen te leren in plaats van jezelf te vergelijken met hen.
14. Gooi niets weg!
Bewaar alles! Houd alle jouw schetsen en tekeningen bij, we adviseren om niets weg te gooien. Oudere schetsen zijn de enige manier om jouw vooruitgang te beoordelen. Zelfs pogingen die mislukt zijn, kunnen een bron van motivatie zijn wanneer je terugkijkt en ziet hoeveel je bent gegroeid.
Daag jezelf uit om ieder jaar opnieuw één tekening te maken, bewaar alle schetsen, pogingen en eindresultaten en kijk over een langere periode naar de enorme progressie die jij hebt geboekt!
15. Leer de basisprincipes
Tijdens jouw creatieve tekenreis is het van belang om de basisprincipes onder de knie te krijgen, wat zijn de basisprincipes? Dit zijn elementen als lijnen, contouren en schaduwen. Deze principes vormen de kern van alle tekeningen, en zonder een goed begrip ervan is het lastig om verder te gaan en de meer geavanceerde technieken onder de knie te krijgen.
Het is belangrijk om daarom ruim de tijd te nemen en niet vlug door de basis heen te razen. Dit betekend dat je niet direct naar de ingewikkelde technieken gaat maar eerst moet oefenen met lijntjes trekken. Maar dit harde werk zal zich uitbetalen op de lange termijn, blijf dit herhalen totdat het een tweede natuur is. Op deze manier bouw je een sterke basis op die je vooruit zal helpen in de vervolgstappen van het leerproces van het tekenen.
Het is erg aanlokkelijk om direct te beginnen met een complexer motief, een complexe techniek in de hoop op een mooi resultaat, sorry dat ik deze droom nu stuk moet maken. Zo makkelijk gaat het helaas niet. Wij adviseren sterk om de accenten te leggen op de basisprincipes, zodat je later in het leerproces minder hoeft te worstelen met de geavanceerde technieken.
Conclusie
Tekenen is een fantastische hobby waarmee je je creatief kunt uitdrukken. De 15 tips in deze blog helpen je op weg en verbeteren je vaardigheden. Van het leren van de basis, het vermijden van veelvoorkomende valkuilen zoals te veel gummen en jezelf vergelijken met anderen, tot het toevoegen van contrast en het focussen op details, deze tips zullen je op weg helpen naar succes. Vergeet niet dat talent een rol kan spelen, maar met oefening en vastberadenheid kan iedereen leren tekenen. De juiste materialen en eenvoudige motieven kunnen je ook op weg helpen. Veel tekenplezier!
Veelgestelde vragen
Wat zijn de basisprincipes van het tekenen die ik moet leren?
Het leren van de basis van het tekenen, zoals perspectief, arcering en compositie, is cruciaal voor het verbeteren van je vaardigheden. Begin met eenvoudige vormen en werk je weg naar complexere onderwerpen.
Waarom mag ik niets weggooien?
Het bewaren van je tekeningen, zelfs die waarvan je denkt dat ze niet goed zijn, is belangrijk om je vooruitgang bij te houden en te zien hoe ver je bent gekomen. Bovendien kunt u ze in de toekomst als referentiemateriaal gebruiken.
Hoe kan ik voorkomen dat ik mezelf tijdens het tekenen met anderen vergelijk?
Vergelijken kan schadelijk zijn voor je creativiteit en je zelfvertrouwen. Richt u in plaats daarvan op uw eigen vooruitgang en wat u wilt bereiken. Vier je eigen overwinningen, hoe klein ze ook lijken.
Waarom mag ik niet te veel gummen tijdens het tekenen?
Overmatig gummen kan je papier beschadigen en ongewenste vlekken veroorzaken. Probeer in plaats daarvan uw tekening te plannen voordat u begint en breng onderweg de nodige correcties aan.
Hoe kan ik pijn in de hand voorkomen tijdens het tekenen?
Regelmatig pauzeren, rekken en strekken en de juiste tekentechnieken toepassen kan helpen om pijn in de hand te verminderen. U kunt ook investeren in een ergonomische pen of muis om het tekenen comfortabeler te maken.
Welke materialen heb ik nodig om te beginnen met tekenen?
Om te beginnen heeft u papier, een potlood of pen en een gum nodig. Naarmate u verder komt, kunt u andere materialen proberen, zoals houtskool, kleurpotloden of aquarelverf.
Hoe kan ik meer contrast in mijn tekeningen aanbrengen?
Het toevoegen van contrast aan je tekeningen kan ze dynamischer en visueel interessanter maken. Je kunt dit doen door verschillende waarden (licht en donker) en contrasterende kleuren te gebruiken.
Hoe kan ik dikke lijnen in mijn tekeningen vermijden?
Om dikke lijnen te vermijden, kunt u proberen licht te tekenen en de druk te variëren om verschillende lijndiktes te creëren. Experimenteer met verschillende gereedschappen, zoals potloden met verschillende hardheden of viltstiften met verschillende puntgrootte.
Hoe kan ik realistischer tekenen?
Om realistischer te worden, bestudeer je de manier waarop licht en schaduw op voorwerpen vallen, let je op verhoudingen en perspectief, en experimenteer je met verschillende materialen en technieken.
Een reactie op “15 tips voor beginners: Hoe leer ik tekenen?”
Leuk artikel