20 Tips: Acryl schilderen zonder ervaring

Inhoudsopgave

Acrylverf is een populair medium voor kunstenaars vanwege zijn veelzijdigheid en snelle droging. Met acrylverf kun je van alles maken, van abstracte kunst tot realistische landschappen.

Het leren van basistechnieken is cruciaal voor iedereen die begint met acrylschilderen. Het biedt een basis voor verdere ontwikkeling en helpt je veelgemaakte fouten te vermijden. Met een goed begrip van de basis kunt u vol vertrouwen prachtige kunstwerken maken.

Het doel van dit artikel is om tips te geven aan beginners die nieuw zijn met acrylschilderen en hen ideeën te geven voor het schilderen. Of u nu een complete beginner bent of enige ervaring hebt, dit artikel zal u helpen om uw schilderreis te beginnen en uw vaardigheden te verbeteren.

Schilderen voor beginners

Wat is acrylverf?

Acrylverf staat bekend om zijn snelle droogtijd, wateroplosbaarheid en veelzijdigheid. Er kunnen allerlei effecten mee worden bereikt, van doorschijnende wassingen tot dikke impasto-texturen. Bovendien kan acrylverf gemakkelijk met andere media worden gemengd om aangepaste texturen en kleuren te creëren.

Wat is het verschil tussen acryl- en olieverf?

Een belangrijk verschil tussen acryl- en olieverf is de droogtijd. Acryl- en olieverf zijn beide populair voor kunstenaars, maar er zijn een aantal belangrijke verschillen tussen beide.

Deze verschillen zijn van invloed op de manier waarop u werkt, de soorten effecten die u kan bereiken en het algehele uiterlijk van uw kunstwerk.

 • Droogtijd:

  Een van de grootste verschillen tussen acryl- en olieverf is de droogtijd. Acrylverf droogt veel sneller dan olieverf, vaak binnen enkele minuten. Dit maakt het een geweldige optie voor kunstenaars die snel willen werken en een schilderij in één sessie willen afmaken. Olieverf daarentegen kan er dagen of zelfs weken over doen om volledig te drogen
 • Oplosbaarheid:

  Acrylverf is oplosbaar in water, wat betekent dat het kan worden verdund met water en gemakkelijk kan worden schoongemaakt met water en zeep. Olieverf vereist oplosmiddelen, zoals terpentijn of minerale spiritus, voor het verdunnen en schoonmaken.
 • Viscositeit:

  Acrylverf is dikker en stroperiger dan olieverf, wat van invloed kan zijn op de manier waarop het op het doek wordt aangebracht. Acrylverf wordt vaak gebruikt om dikke, impasto texturen te maken, terwijl olieverf wordt gebruikt om dunne, doorschijnende lagen te maken.
 • Resultaat:

  Het uiteindelijke resultaat van een acrylschilderij wordt vaak omschreven als “vlak” of “ondoorzichtig”, terwijl olieverfschilderijen bekend staan om hun helderheid en diepte. Dit komt door de langzamere droogtijd van olieverf, waardoor de kunstenaar langer kan werken en de kleuren kan mengen.
 • Gezondheid en veiligheid:

  Olieverf bevat oplosmiddelen die bij inademing of inname schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Bovendien kan het dagen of weken duren voordat olieverf droog is, waardoor de blootstelling aan oplosmiddelen langer duurt. Acrylverf is veiliger voor kunstenaars om te gebruiken, omdat het in water oplosbaar is en snel droogt, waardoor de blootstelling aan de materialen minder lang duurt.
Acryl schilderen: essentiële basistechnieken voor beginners

Acryl schilderen: essentiële basistechnieken voor beginners

Acrylschilderen is een fantastische manier om uw creativiteit te uiten en uw ideeën tot leven te brengen. Of u nu een complete beginner of een ervaren schilder bent, er zijn verschillende basistechnieken die u kunt gebruiken om uw schilderijen te verfraaien en naar een hoger niveau te tillen. 

In dit hoofdstuk maakt u kennis met drie essentiële technieken die voor beginners gemakkelijk zijn te leren en die u helpen een professionele uitstraling in uw schilderijen te maken. Deze technieken omvatten de nat-in-nat-techniek om een glad, gemengd effect te creëren, de droog-kwast-techniek om diepte en textuur toe te voegen, en de overvloei- en gradatie-techniek om diepte en dimensie te creëren. Door deze basistechnieken onder de knie te krijgen, kunt u uw acrylschilderijen naar nieuwe hoogten brengen.

 • De nat in nat techniek:

  De nat-in-nat techniek is een beginnersvriendelijke methode die een glad, gemengd effect in uw schilderijen creëert. Bij deze techniek wordt natte verf op een nat oppervlak aangebracht, waardoor de kleuren gemakkelijk in elkaar overvloeien en een dromerige, zachte uitstraling krijgen.

  Deze techniek is zeer geschikt voor het schilderen van landschappen, portretten of andere taferelen die een vloeiend, gemengd effect vereisen. Om de nat-in-nat techniek te gebruiken, brengt u gewoon verf aan op uw oppervlak terwijl het nog nat is en gebruikt u vervolgens een penseel of gereedschap om de kleuren naar wens met elkaar te mengen.

 • De droge kwast techniek:

  De droge kwast techniek is een textuur techniek die diepte aan uw schilderijen toevoegd. Bij deze methode wordt de verf met een droog penseel op het oppervlak aangebracht, waardoor een ruw, gestructureerd effect ontstaat.
  Deze techniek is ideaal voor landschapsschilderijen en kan worden gebruikt om het uiterlijk van gras, boomschors of andere getextureerde elementen in uw scènes te creëren.

  Om de droge kwast techniek toe te passen, begin je met het laden van je penseel met verf en verwijder je het grootste deel ervan voordat je het op het oppervlak aanbrengt. Experimenteer met verschillende drukniveaus om het gewenste effect te bereiken.

 • Overvloeiing en gradatie technieken:

  Overvloeiings- en gradatietechnieken zijn essentieel voor het creëren van diepte en dimensie in uw acrylschilderijen. Deze methoden omvatten de overgang van de ene kleur naar de andere op een geleidelijke, vloeiende manier, en kunnen worden bereikt door te mengen met een penseel, met behulp van een kleurverloop gereedschap, of door gelaagdheid.

  Door overvloeiings- en gradatietechnieken toe te passen, kan u diepte en belang aan uw schilderijen toevoegen, waardoor ze er professioneler en dynamischer uitzien. Om deze technieken te oefenen, kunt u proberen een verloop van licht naar donker te schilderen, of uw penseel gebruiken om twee kleuren te mengen. Met wat oefening kun je een soepele en naadloze overgang tussen kleuren in je schilderijen bereiken.

Door deze essentiële technieken in uw acrylschilderijen op te nemen, kunt u een nieuw niveau van creativiteit en vaardigheid aan uw kunstwerken toevoegen. Of u nu een beginner of een ervaren schilder bent, deze technieken zullen uw acrylschilderijen zeker naar een hoger niveau tillen.

Waar moet je opletten met verf

Acryl verf: waar moet je opletten met verf?

Kleuren zijn een krachtig hulpmiddel voor kunstenaars en kunnen de stemming en de sfeer van een schilderij sterk beïnvloeden. Als beginner kan het verleidelijk zijn om het bij een beperkt palet te houden, maar experimenteren met verschillende kleuren kan leiden tot onverwachte en prachtige resultaten. In dit hoofdstuk gaan we in op manieren om meer kleur in je schilderijen te brengen en je creatieve horizon te verbreden.

 • Kleurenwiel:

  Het kleurenwiel is een cirkelvormig diagram dat de primaire, secundaire en tertiaire kleuren op een visueel georganiseerde manier weergeeft. Het gebruik van een kleurencirkel is een geweldige manier om kleurrelaties te begrijpen en nieuwe kleurencombinaties te vinden om in je schilderijen te proberen. 

  Het kleurenwiel kan ook inspiratie bieden voor het maken van harmonieuze kleurenschema’s. Bijvoorbeeld, complementaire kleuren zijn kleuren die recht tegenover elkaar staan op het wiel en een opvallend contrast kunnen vormen wanneer ze samen in een schilderij worden gebruikt.

 • Tonen en tinten:

  Tonen en tinten verwijzen naar de lichtheid of donkerheid van een kleur. Tonen ontstaan door grijs toe te voegen aan een kleur, terwijl tinten ontstaan door zwart toe te voegen. Inzicht in deze concepten helpt u diepte en belangstelling in uw schilderijen te creëren door contrast en variatie toe te voegen. Door een lichtere toon van een kleur te mengen met een donkerdere tint kun je een dynamischer en interessanter schilderij maken.

 • Kleuren mengen:

  Kleuren mengen kan een leuke en lonende ervaring zijn voor beginnende schilders. Experimenteren met verschillende kleurencombinaties kan leiden tot unieke en onverwachte resultaten, en kan u ook helpen bij het leren over kleurentheorie.
  Wees niet bang om te knoeien en verschillende kleurmengsels uit te proberen totdat je de perfecte tint voor je schilderij hebt gevonden.

  Vergeet niet dat acrylverf donkerder opdroogt dan wanneer het nat is, dus begin met lichtere tinten en bouw geleidelijk op naar de gewenste kleur. Door kleuren te mengen kun je ook aangepaste tinten en tonen creëren, wat je schilderijen een uniek en persoonlijk tintje kan geven. Meer informatie over kleuren mengen? Lees onze recente blog over kleuren mengen!

Acryl schilderen: hoe kies je de juiste penselen?

Acryl schilderen: hoe kies je de juiste penselen?

Penselen zijn voor mij erg belangrijk als het om accessoires gaat. Je kan de penselen bij een schilderij vergelijken met de motor in een auto. Zonder goede penselen zal er geen goed schilderij geproduceerd worden. Er zijn gigantische kwaliteitsverschillen tussen standaard kwasten die in ieder diy-pakket zitten of de Deluxe  kwasten beschikbaar in onze webwinkel. 
 
 • Penseel type:

  Er zijn verschillende soorten penselen beschikbaar als het gaat om acryl schilderen, waaronder ronde, platte, waaier, en nog meer penselen. Ieder type penseel heeft een andere vorm en een ander doel, dus het is belangrijk om het juiste penseel voor uw project te kiezen. Online heb ik een gedetailleerde gids gevonden voor het kiezen van de beste penselen voor acryl schilderen, lees het artikel hier.

 • Penseel grote:

  Als het om het kiezen van penselen gaat is de penseelgrootte een belangrijk aspect waar rekening mee gehouden moet worden. Een kleiner penseel is geschikt voor een gedetailleerd schilderij met een hoog precisie niveau. 
  Een groter penseel wordt aangeraden voor een groter canvas om snel grote gebieden te bedekken.

 • Handige tips:

  Tips voor het kiezen van de juiste kwast: Houd bij het kiezen van penselen rekening met het soort werk dat u gaat doen en de grootte van het oppervlak waarop u gaat werken. Experimenteer met verschillende soorten en maten penselen om de juiste keuze te maken.

Penselen schoonmaken

Acryl schilderen: Hoe maak je het beste kwasten schoon?

Als iemand die al jaren lang schildert met acrylverf, vind ik het extra van belang om dit hoofdstuk in detail te bespreken. Zo maakt u niet de fouten die ik heb gemaakt. Deze fouten hebben mij tientallen, tot honderden euro’s gekost. In dit hoofdstuk zal ik u behoeden voor deze fouten! 
 
Tijdens het acryl schilderen is het essentieel om goed voor uw penselen te zorgen, zodat u deze niet weggooit na één keer gebruiken, zoals ik vaak heb moeten doen. Verwaarlozing van uw penselen kan leiden tot gerafelde haren, beschadigde hulzen en teleurstellende prestaties, wat uiteindelijk geld en tijd kost. Ik heb enkele belangrijke tips opgesteld om te voorkomen dat u deze fouten maakt, veel lees plezier!
 
 • Na elk gebruik schoonmaken

  Na elk gebruik is het belangrijk om uw penselen grondig te reinigen. Dit kan worden gedaan met water en zeep of een gespecialiseerde penseelreiniger. Zorg ervoor dat u alle verfresten verwijdert en de haren weer in hun oorspronkelijke vorm brengt. Een stap-voor-stap handleiding over penselen schoonmaken lezen? Klik hier!

 • Natuurlijk laten drogen

  Laat uw penselen na het schoonmaken door de lucht drogen door ze plat neer te leggen of aan de huls te hangen. Vermijd het gebruik van warmtebronnen, zoals een haardroger, omdat dit de haren kan beschadigen.

 • Koel bewaren

  Bewaar uw penselen op een koele, droge plaats, uit de buurt van direct zonlicht en vocht. U kunt ze bewaren in een penseelhouder of -rol, of ze gewoon plat neerleggen.

 • Regelmatig conditioneren

  Het regelmatig verzorgen van uw penselen kan helpen om de haren zacht en buigzaam te houden en rafelen en gespleten haarpunten te voorkomen. U kan een zachte conditioner, zoals babyolie of vaseline, op de haren aanbrengen en deze met uw vingers inwerken.

Door deze eenvoudige tips te volgen, heb ik de levensduur van mijn kwasten verdubbeld en soms verdriedubbeld. Met deze tips kan u uw kwasten in een topconditie houden, de schilderervaring verbeteren, geld en tijd besparen. Natuurlijk wordt de levensduur verlengd! 

Acryl schilderen: waar moet je op letten bij het schilderen met acrylverf

Acryl schilderen: Compositie begrijpen voor effectief schilderen

Compositie verwijst naar de rangschikking van elementen in een schilderij, zoals vormen, kleuren en lijnen. Het speelt een cruciale rol bij het bepalen van de algemene uitstraling van uw kunstwerk. Om uw compositievaardigheden te verbeteren, probeert u te experimenteren met verschillende schikkingen en let u op het evenwicht en de symmetrie van de elementen in uw schilderij.

Positieve en negatieve ruimte in evenwicht brengen voor een harmonieus schilderij

Positieve ruimte verwijst naar het gebied binnen je schilderij dat wordt ingenomen door voorwerpen of vormen, terwijl negatieve ruimte het gebied eromheen is. Een harmonieus schilderij kan worden bereikt door deze twee ruimten in evenwicht te brengen, waardoor een gevoel van evenwicht en stabiliteit ontstaat. Probeer tijdens het schilderen aandacht te besteden aan de wisselwerking tussen positieve en negatieve ruimte en pas zo nodig aan om een samenhangende compositie te creëren.

Ontwikkel je eigen stijl

Het ontwikkelen van je eigen stijl als schilder is een continu proces dat tijd en oefening vergt. Om uw stijl te vinden, moet u experimenteren met verschillende technieken, onderwerpen en media, en wees niet bang om risico’s te nemen en buiten uw comfortzone te treden. Als u doorgaat met schilderen, zal u gauw genoeg patronen in uw werk gaan zien, en uw unieke stijl zal ontstaan.

Acryl schilderen: hoe word je beter?

Oefening is een cruciaal element in het proces om beter te worden als acrylschilder. Hoe meer je schildert, hoe meer je je vaardigheden en stijl ontwikkelt. In dit deel komen tips aan bod om gemotiveerd en gevarieerd te blijven in deze hobby, zodat je voortdurend kan groeien als kunstenaar.

 • Schilder regelmatig

  Om uw schildervaardigheden te verbeteren is het belangrijk regelmatig te oefenen. Dit kan zo eenvoudig zijn als elke week een paar uur uittrekken om aan een nieuw schilderij te werken, of het kan meer gestructureerd zijn, zoals het volgen van een cursus of het volgen van een online handleiding. Het belangrijkste is om consequent te zijn en jezelf uit te dagen met nieuwe projecten en technieken.

 • Verschillende onderwerpen uitproberen

  Door verschillende onderwerpen uit te proberen kan u uw schildervaardigheden verbeteren en geïnspireerd en gemotiveerd blijven. U kan hierbij denken aan landschappen, stillevens, portretten en abstracten, om er maar een paar te noemen. Door te experimenteren met verschillende onderwerpen krijgt u de kans om nieuwe technieken en stijlen te verkennen, en kunt u ook een meer gevarieerde portfolio van werk ontwikkelen.

 • Houdt een schetsboek bij

  Een schetsboek is een geweldige manier om uw ideeën, vorderingen en experimenten vast te leggen. U kan het schetsboeken gebruiken om aantekeningen te maken, snelle schetsen te maken en zelfs nieuwe technieken en kleurencombinaties uit te proberen. Na verloop van tijd heb je een overzicht van je groei als schilder en een bron van inspiratie voor toekomstige projecten.

Conclusie

In dit artikel hebben we een reeks tips en technieken behandeld voor beginners die met acrylverf willen beginnen. Van het begrijpen van de eigenschappen van acrylverf en het voorbereiden van je werkruimte, tot het experimenteren met kleur en penseelvoering, het doel was om praktisch advies te geven om je op weg te helpen.

Alle tips op een rijtje: schilderen voor beginners

Voorbereiding is de sleutel: Richt een werkruimte in, kies een oppervlak om op te schilderen en maak een plan voordat je begint te schilderen.

Experimenteer met verschillende technieken: Probeer de nat-in-nat, dry-brush, en mengen technieken om te vinden wat het beste werkt voor jou.

Wees creatief met kleuren: gebruik een kleurenwiel voor inspiratie, begrijp tonen en tinten, en experimenteer met het mengen van kleuren.

Gebruik het juiste penseel: Kies het juiste penseel voor uw schilderij en zorg voor een goede verzorging voor langdurige tools.

Ontwikkel uw eigen stijl: Begrijp compositie, balanceer positieve en negatieve ruimte, en vind je eigen stijl voor persoonlijke kunst.

Oefen regelmatig: Schilder regelmatig, probeer verschillende onderwerpen, en houd een schetsboek bij voor ideeën en vooruitgang.

Laatste gedachten en herinneringen

Schilderen met acrylverf is een geweldige manier om jezelf uit te drukken en je creativiteit te verkennen. Door deze tips te volgen, kun je een leuke en gemakkelijke schilderervaring hebben. Wees niet bang om fouten te maken en heb er plezier in. Vergeet niet om na elke sessie uw materiaal en werkruimte schoon te maken, en houd altijd een schetsboek bij de hand om ideeën op te schrijven en uw vorderingen bij te houden.

Veelgestelde vragen

Wat voor soort oppervlakte is het beste voor het schilderen met acryl?
Canvas of zwaar aquarel papier zijn goede opties voor het schilderen met acryl. Kies een ondergrond die past bij uw stijl en onderwerp.

Hoe maak ik mijn penselen schoon na het schilderen met acrylverf?
Spoel je penselen uit in water en gebruik zeep om ze grondig te reinigen. Bewaar ze op een schone en droge plaats om hun levensduur te verlengen.

Wat is het verschil tussen acryl- en olieverf?
Acrylverf droogt snel en kan met water worden verdund, terwijl olieverf langzaam droogt en voor het verdunnen oplosmiddelen nodig zijn. Acrylverf is veelzijdiger en gemakkelijker schoon te maken, waardoor het een goede keuze is voor beginners.

Hoe kan ik mijn eigen schilderstijl vinden?
Experimenteer met verschillende technieken, kleuren en onderwerpen. Kijk naar het werk van andere kunstenaars voor inspiratie en houd een schetsboek bij om uw vorderingen bij te houden. Na verloop van tijd zul je je eigen unieke stijl ontwikkelen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *