Kleuren mengen

Inhoudsopgave

In deze blog wordt het mengen van kleuren uitgebreid besproken en er worden veel tips gegeven voor het creëren van prachtige kunstwerken, zelfs voor degenen die geen ervaring hebben. Het mengen van kleuren is een belangrijk aspect van bijna elke kunstvorm.

Kleuren mengen

Het mengen van kleuren is een belangrijk onderdeel van veel verschillende vakgebieden, zoals kunst, design, architectuur, mode en meer. Er is echter meer aan het mengen van kleuren dan het simpelweg samenvoegen van twee kleuren.

Er is een wetenschap achter het mengen van verschillende kleuren, en er zijn hulpmiddelen beschikbaar zoals kleurenmengkaarten of kleurenwielen die kunstenaars kunnen gebruiken om het gewenste resultaat te bereiken.

Hoewel het mengen van kleuren op het eerste gezicht ingewikkeld lijkt, is het eigenlijk eenvoudiger dan je zou denken, zolang je rekening houdt met de aspecten die in detail zullen worden besproken in de blog. Veel lees- en ontdekkingsplezier!

Basisprincipes van kleuren mengen

De basisprincipes van kleuren mengen zijn gebaseerd op de kleurencirkel. De kleurencirkel is een hulpmiddel dat helpt bij het begrijpen hoe kleuren met elkaar interacteren en welke kleuren gemengd kunnen worden om nieuwe kleuren te creëren. Het begint met de drie basiskleuren: rood, geel en blauw. Deze drie kleuren kunnen worden gecombineerd om een breed scala aan andere kleuren te creëren, zoals groen, paars, oranje, etc.

Door de kleurencirkel te gebruiken, kun je het mengen van kleuren beter begrijpen en kunstwerken maken met krachtige en levendige kleuren, zelfs als je een beginner bent.

Er zijn verschillende belangrijke aspecten waarmee rekening gehouden moet worden bij het creëren van een schilderij, zoals vormgeving en de toepassing van kleuren.

De emotie die de kunstenaar wil overbrengen op het publiek kan worden weergegeven door de keuze van kleuren die worden gebruikt in het schilderij.

Een goed voorbeeld hiervan is de “blauwe periode” van de kunstenaar Pablo Picasso. Deze periode duurde van 1901 tot 1904, en was genoemd naar de veelgebruikte blauwe kleuren die werden gebruikt in zijn schilderijen tijdens deze periode. Deze kleuren pasten bij de emoties die Picasso wilde uitdrukken in zijn werk, en droegen bij aan de somberheid en melancholie die in deze periode overheerste in zijn werk.

Picasso
bron: Pablo Picasso Online

Als je net begint met schilderen, is het een goed idee om een paar tubes acrylverf te kopen bij een plaatselijke hobbywinkel. Het is belangrijk om te zorgen dat je de drie primaire kleuren hebt, rood, geel en blauw. Deze drie kleuren kun je gebruiken om elke andere kleur te maken. Een voordeel van kleuren mengen is dat het op de lange termijn goedkoper is, omdat je niet elke kleur op het kleurenwiel apart hoeft te kopen om mooie en gevarieerde schilderijen te maken.

De bouwstenen van kleuren mengen

De bouwstenen van kleuren mengen zijn de drie primaire kleuren: blauw, rood en geel. Echter, het is belangrijk om te weten dat er verschillende tinten van elke primaire kleur zijn, zoals warme en koele tinten. Wanneer je begint met kleuren mengen, is het aan te raden om van elke primaire kleur zowel een warme als een koele tint aan te schaffen. Hier zijn een aantal voorbeelden van tinten die je kan mengen:

Citroengeel = Koel geel mengen met een beetje blauw – pas op dat het niet groen wordt.
Cadmiumgeel = Warm geel met een klein beetje rood gemengd – pas op dat de kleur niet oranje wordt.
Roze meekraprood = Koel rood met een kleine hoeveelheid blauw – pas op dat de kleur niet violet wordt.
Cadmium rood = warm rood met een kleine hoeveelheid geel.
Koningsblauw = koel blauw met een klein beetje geel. Ultramarijn blauw = warm blauw met een kleine hoeveelheid rood

We adviseren het om voor elke primaire kleur zowel een warme als een koele tint in huis te hebben, aangezien dit het mengen van secundaire en tertiaire kleuren veel gemakkelijker maakt. Een interessant feit over primaire kleuren is dat ze niet gemaakt kunnen worden door het mengen van andere kleuren.

Basiskleuren mengen

In dit deel wordt besproken hoe je een kunstwerk kan maken met behulp van 5 kleuren. Hierbij wordt er gebruik gemaakt van de drie primaire kleuren rood, geel en blauw, evenals zwart en wit.

Dit idee is afkomstig van de wiskundige François d’Aguilon, die geïnspireerd was door het idee van Aristoteles dat bonte kleuren bestaan uit zwart en wit. Door gebruik te maken van zwart en wit, is het mogelijk om tinten te veranderen van de primaire kleuren en zo een groter palet aan kleuren te creëren.

Secundaire kleuren

Secundaire kleuren zijn kleuren die ontstaan door het mengen van twee primaire kleuren. Deze kleuren zijn groen, paars en oranje.

Om oranje te maken, meng je rood en geel samen, bij voorkeur de warme tinten. Paars wordt gemaakt door rood en blauw te mengen, ook bij voorkeur met warme tinten. Groen wordt gemaakt door blauw en geel te mengen, met koele tinten.

De exacte tint van de secundaire kleur wordt bepaald door de hoeveelheid van de primaire kleuren die erin zijn gemengd. Als je bijvoorbeeld meer geel dan rood gebruikt, krijg je een feller oranje. Om een heldere groen te maken, gebruik je minder blauw en meer geel. De warmte en de koelte van de primaire kleuren is ook van invloed op de eindkleur. 

Experimenteren is de sleutel om de juiste tinten te krijgen. Als je het rustiger aan wilt doen, kan je ook een Schilderen op nummer pakket kopen, waarbij alle acrylkleuren al gemengd zijn en in potjes zitten, zodat je meteen kunt beginnen met schilderen.

Tertiaire kleuren

Tertiaire kleuren zijn kleuren die ontstaan door het mengen van een secundaire kleur met een primaire kleur. Hierdoor ontstaan er een breder scala aan kleuren dan alleen de secundaire kleuren.

Deze kleuren worden vaak gebruikt om een meer natuurlijke uitstraling te geven aan een schilderij, vooral in overgangen tussen verschillende kleuren op een canvas.

Er zijn zes tertiaire kleuren: Rood-violet, Violet-blauw, Blauwgroen, Groen-geel, Geel-Oranje en Oranje-Rood. Deze kleuren kunnen worden gemaakt door meer of minder van de secundaire kleur toe te voegen. Het kleurenwiel is een goede tool om de connectie tussen de verschillende kleuren te zien.

Hoe krijg ik de kleur bruin?

Bruin is een kleur die ontstaat door het mengen van rood en groen. De verhouding van deze kleuren bepaalt de exacte tint bruin.

Warm bruin
Warm bruin kan worden gemaakt door een warmere groen en een warm blauw te mengen. Dit soort bruintinten worden vaak gebruikt voor het schilderen van bakstenen, houttinten of bomen in het zonlicht.

Koel bruin
Koel bruin kan worden gemaakt door koel blauw en geel te mengen om koel groen te maken, en dan te mengen met koel rood. Zo kan men een koele bruintint krijgen. Dit soort bruintinten worden vaak gebruikt voor het schilderen van donker haar of bomen in een winterse setting. Je kan de kleur opwarmen met rood en geel of het bruin nog meer afkoelen met meer blauw. Het mooie van kleuren mengen is dat je de kleur kan aanpassen om de perfecte tint te krijgen.

Bruin-wam-koel

Donker en lichtbruin

Lichtbruin kan worden gemaakt door een kleine hoeveelheid wit toe te voegen aan de warme of koele bruintint. Het is belangrijk om hiermee voorzichtig te zijn en slechts een klein beetje per keer toe te voegen, omdat teveel wit een wijziging kan veroorzaken in de verhouding van andere kleuren.

Donkerbruin kan worden gemaakt door geen zwart toe te voegen, omdat dit de kleur troebel kan maken en de kleur kan verpesten. In plaats daarvan kan men donkerblauw of donkerrood toevoegen, afhankelijk van de gewenste tint. Dit zorgt voor een heldere en rijkere kleur.

Kleuren beïnvloeden

Het veranderen van de tint van een kleur met waterverf is eenvoudig, je hoeft alleen maar water toe te voegen om de kleur lichter te maken. Bij het gebruik van acrylverf, kun je de tint lichter maken door wit toe te voegen.

Samengevat:

De belangrijkste tinten voor het mengen van kleuren zijn de drie primaire kleuren (geel, rood, blauw) plus zwart en wit. Hiermee kun je elke denkbare kleur maken. Rood is een primaire kleur, dus andere kleuren kunnen niet worden gemengd om rood te krijgen. Toevoegen van wit zal de rode kleur lichter maken.

Groen kan worden gemaakt door geel en blauw te combineren. Verschillende tinten geel en blauw stellen je in staat om de groene tint aan te passen naar je eigen voorkeur. Oranje kan worden gemaakt door rood en geel te mengen.

Het toevoegen van meer geel maakt het oranje lichter, het toevoegen van meer rood maakt het donkerder. Blauw is een primaire kleur, dus het kan niet worden gemengd. Violet kan worden gemaakt door blauw en rood te mengen. De verhouding van de kleuren bepaalt de tint van paars.

Met de basisprincipes van kleuren mengen onder de knie, kun je jouw eigen kleurenkaart maken als referentie en inspiratie. Jouw creativiteit kan zelfs leiden tot nieuwe ontwikkelingen in het kleurenspectrum. Je kunt zelf kleuren mengen of een gepersonaliseerd schilderij op nummer bestellen van jouw eigen foto, waarmee je jouw meest dierbare foto kunt omtoveren tot een prachtig kunstwerk. Veel plezier met schilderen!

Een reactie op “Kleuren mengen

  1. Pingback: 20 Tips: Acryl schilderen zonder ervaring - Nummersschilderen.nl

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *