Ben jij een échte perfectionist en altijd op zoek naar méér tips en tricks om het perfecte nummer schilderij te verven? Dan hebben wij hier nog een lijstje voor je met bruikbare tips. Painting by numbers is voor iedereen en helemaal niet moeilijk. 

  1. Breng de verf zo gelijkmatig mogelijk aan op het doek en stop niet in het midden van een kleurveld. Anders kunnen er onooglijke randen in de kleur ontstaan en dit is later moeilijk te compenseren.

  2. Breng de verf niet te dik aan, omdat de verf kan breken wanneer deze opdroogt. Zo kunnen er kleine “bergkloven” ontstaan.

  3. Als het verfdoek niet in een lijst komt te hangen, is het leuk om de witte buitenrand mee te verven. Dit kan eenvoudig worden geschilderd met een kleur naar keuze. 

  4. Was de borstel zo vaak mogelijk uit en wrijf deze goed schoon over keukenpapier. Druk tijdens het wassen de borstel niet te hard tegen de bodem van het waterreservoir, maar draai de borstel een paar keer rond aan de bovenkant van het water. 

  5. Gebruik altijd twee waterreservoirs: één voor ruw wassen en één voor het nawassen. Dit voorkomt dat er verf aan het penseel blijft zitten en verschillende kleuren ongewild met elkaar mengen. Gedroogde verf die aan het penseel blijft zitten zorgt uiteindelijk voor ongelijke haartjes.

  6. Om het geheel een beetje structuur te geven, kunnen individuele velden of gebieden meerdere keren worden overschilderd. Zo kan je spelen met de dikte van de kleur.  Dit zorgt ervoor dat het schilderij er levendiger uit ziet. Dit wordt echter alleen aanbevolen voor individuele kleine gebieden en nadat het volledige schilderij geverfd is.

  7. “Ongevallen” zoals verfspatten op tafel kunnen na een dag of twee drogen met een borstel of tandenstoker makkelijk worden weg geschrapt.

  8. Een toplaag zoals een beschermingsspray wordt aanbevolen en beschermt de verf tegen vervaging. Doordat het schilderij een beetje gaat glanzen zal het schilderij nog levendiger lijken. Één laag is genoeg.

  9. Het hebben van de juiste verlichting tijdens het schilderen helpt enorm. Om de kleuren en vlakken zo goed mogelijk te zien, raden we aan om twee verschillende lampen te gebruiken. Één die vanaf de zijkant op het doek schijnt en één lamp die het schilderij vanaf boven belicht. 

  10. De ultieme tip voor een perfecte belichting van je doek: schilder buiten! Met natuurlijk daglicht zijn alle kleuren het best van elkaar te onderscheiden en zul je het mooiste resultaat bereiken.

Inspiratie Schilder op Nummer - Voor de perfectionist