Schilderen op Nummer is een hobby die heel veel plezier en voldoening brengt. Om deze beleving waar te kunnen maken is het belangrijk om probleemloos te kunnen en blijven schilderen. Daarom hebben wij dan ook een aantal tips over de verf en het juiste gebruik van de juiste penselen op een rijtje gezet.

Verf gebruiksaanwijzing

Het komt nogal eens voor dat we vragen en klachten krijgen over de verf die bij de Schilderen op Nummer pakketten wordt geleverd. Het openen, gebruik en sluiten van de verfpotjes vraagt de nodige zorgvuldigheid. Hieronder vindt u stap voor stap op welke wijze u de verfpotjes het best kunt behandelen.

Stap 1:
De met het Schilderen op Nummer pakket meegeleverde verfpotjes zijn zodanig verpakt dat de viscositeit van de verf langere tijd gegarandeerd wordt. Opent u de potjes dan komt er lucht bij en beginnen ze met uitdrogen. Het is dan ook zaak dat als u aan een “Schilderen op Nummer” pakket begint deze binnen een afzienbare periode af te maken. De verf is ongeveer 12 weken lang schilderbaar.

Stap 2:
Om te voorkomen dat de verf uitdroogt is een mechanisme bedacht op de potjes goed te kunnen afsluiten. Het openen van de potjes geschiedt in twee stappen. Stap 1: De rij potjes op de tafel zetten. Beide lipjes met duim en wijsvinger samendrukken totdat het dekseltje iets omhoog gaat. Stap 2: Het potje onderaan vasthouden en tegelijkertijd met de andere hand het dekseltje aan de rand pakken en omhoog klappen. Open alleen die potjes die u op dat moment nodig heeft.

Stap 3:
Verf die is ingedikte verf kan met een paar druppeltjes water weer schilderbaar worden gemaakt. Roer de verf na het toevoegen van het water grondig door en herhaal dit totdat de verf weer de juiste viscositeit heeft verkregen. Met behulp van de “vingerproef” kunt u controleren of de verf nog bruikbaar is. Om de “vingerproef” uit te voeren opent u het verfpotje en beroert u de verf voorzichtig met uw vinger. Als er een beetje verf aan uw vinger blijft hangen is de verf nog bruikbaar. Zit er geen verf aan uw vinger dan is deze niet meer bruikbaar.

Stap 4:
Wilt u stoppen met schilderen zorg er dan voor dat, voor dat u het potje sluit, de vloeibare en hard geworden verfrestjes van de rand en het dekseltje worden verwijderen. Pas als de rand en het dekseltje schoon zijn kunt u het dekseltje met beide duimen naar beneden drukken tot deze hoorbaar klikt.

Stap 5:
Indien u een wekenlange onderbreking van het schilderen voorziet, kunt u de houdbaarheid van de verf verlengen door de zorgvuldig gereinigde potjes in een vochtig doek te wikkelen en in een plastic zakje of een luchtdicht sluitend plastic doosje te verpakken.

Penselen

Bij iedere Schilderen op Nummer pakket worden 3 penselen meegeleverd. Deze penselen zijn geschikt om de gehele schildering mee te schilderen. Uiteraard kunt u ook uw eigen penselen gebruiken voor het schilderij. Voor een mooi eindresultaat is het handig om meerdere penselen te gebruiken die ieder kunnen worden gebruikt voor zijn eigen stukje van de schilderij.

Gebruik van penselen:
Soms krijgen we een klacht over afbrekende haren van penselen of dat de rubberdop los komt. Meestal zijn deze klachten terug te voeren op een onjuiste behandeling van de penselen. Daarom hieronder de belangrijkste stappen voor het onderhoud van de penselen.

  • Strijk de verf van het penseel, na gebruik, direct uit op een stuk keukenpapier.
  • Was de penseel uit in helder water.
  • Wrijf de penseelkop over een stuk zeep en was deze dan nogmaals uit.
  • Water met een draaiende beweging uitstrijken, Zorg er voor dat er geen verf meer aan het aanzetstuk van de rubberdop kleeft.
  • Penseelkop met de vingers in de oorspronkelijke vorm brengen.
  • Penseel liggend (en langzaam) laten drogen. Leg het penseel niet op de verwarming en gebruik geen haardroger.

Wij hopen dat u met deze tips nog meer plezier zult beleven aan het Schilderen op Nummer.

Gekreukeld Canvas Schildersdoek

Is je canvas schildersdoek gevouwen, gekreukeld, gebubbeld dan is dit op te lossen door onderstaande 3 stappen te volgen:

  • Leg het canvas schildersdoek op een vlakke ondergrond
  • Plaats een theedoek of t-shirt of de gekreukelde oppervlakte
  • Strijk met een strijkbout (Niet al te heet) je de kreukels uit het canvasdoek